Skorna i brunnen

juli 09, 2012

Heja Måndag. M som i moms, mokföring och mattebyrån. Jag står inte ut med fler siffror.
I helgen har vi väntat på regnet. Målat taket i ateljén. Vi har gjutit i betong. Ingen husgrund, utan en skål av formen på ett rabarberblad som vi lånade av grannen. Tack grannen. Pajen av det som bladet satt fast på blev överraskande god. Med majsmjöl. Regnet kom aldrig då vi ville ha det. Och så har vi gjort arkeologiska fynd tack vare att inte regnet kom.

Vår källa på gården som enligt utsagor inte varit torr på över hundra år - den blev det i år.
Vi har väl vattnat för mycket blomster. Ja. Aldrig har det växt så mycket på Gunnarsberget kanske. Jag stack ner huvudet i brunnshålet, handskarna på och började dra upp geggan som fanns kvar på bottnen.
Där fanns en del märkliga fynd.
Söndermurkna läderskor som utgående från modellen, nu drar jag till, ser ut att vara långt över hundra år de också, och legat där en god stund. Vet inte hur många skor, stora, små, tossor, dojor, damskor. Och så en benbit. Ser ut som en bit från ett skelett. Inte katt, råtta eller hund, nej kanske älg, björn, eller något annat makabert? Håret reser sig på armarna, fantasin, ja, ack, den tar mig med ut på äventyr. Frågorna hopas, ingen har svaren. Hur har skorna hamnat där? När? Vems? Varför? Vems skelettbit är det? Vad mer än läder och kattguld finns det på bottnen?

Det skulle jag ta reda på idag hade jag menat. Men det regnade tydligen floder i natt. Och allt det vattnet ligger i ett hål på våran gård där jag skulle vaska guld i dag.