Fotoutställning 11 & 22 augusti 2018

augusti 10, 2018

Hej, länge sen nu igen, skriver jag varje gång jag lägger ett nytt inlägg nånstans på sociala medier och så inser jag i samma stund att det var precis så man inte ska göra.
Jag gör det iallafall. Det är länge sen. Ack ja.

Livet kommer emellan nästan jämt. Detta förunderliga liv, endera är det så fullt upp att man inte hinner med, eller så stannar det av så man åker av kälken. Lite mer naggad i kanterna, eller flagnad och avskavd, kantstött. Mer skör, eller hårdhudad, jag vet inte vilket.

Jag har fördjupat mig i Zacharias Topelius skrifter, kanske är det därför jag skriver småkryptiskt. Jag har grävt i hans gömmor efter djupa tankar, tagit del av hans sorger och glädjeämnen, han var en djup man, och han såg sagor i naturen. Där har jag hittat en gemensam nämnare med denna man, tvåhundra år senare, och jag har tagit fasta på det. Att hitta skatter i daggdropparna och sagor i tallbarren...

Varför skriver jag om Topelius?
Jo, det är dags för en fotoutställning igen och jag kommer visa mina bilder imorgon
lö 11.8 under Strövtåg i Topelius värld i Nykarleby.
Kl. 14 till 18 på Kyrkogatan 3, mellan Normen och kyrkan.

Imorgon alltså!

"Hur man hittar sagor" är en berättelse av Topelius som inspirerat mig till bilderna men hur bilderna har bearbetats är en helt annan historia.
Det var på håret att det inte blev av, jag var på väg att lägga ner. Arbetet med utställningen blev ett sorgearbete efter att ha förlorat ännu en graviditet mitt i processen. Lyckan utbyttes plötsligt till sorg, liv till död och jag sa, jag vet inte om jag orkar. Tre veckor i en gröt försvann. Sen fick jag krafter att ta tag i den där omtalade kragen som jag inte ens visste att jag hade.

Och bilderna som jag fantiserat göra drömska och skira blev inte det. Det blev nåt annat, omedvetet. Men de blev iallafall och jag visar upp dem nu. Det här har jag skapat. Det är fotografier, men för mig känns det mera som om jag har målat fram dem eftersom det är i det digitala mörkrummet som det största jobbet gjorts. Alla bilder är tagna i sommar. 
Jag funderade på Topelius som förlorade fem barn, hur orkade han, vad gjorde han av sin sorg? Hur orkade han igenom? Jag har inte ens fått träffa mina barn, har jag ens rätt att tala om sorg? Jo, jag tar mig den rätten.

Topelius gjorde antagligen något kreativt av sin sorg han med, han skrev dikter och sånger och sagor och historier. Varför skulle inte jag göra detsamma?
Jag har avbildat den, målat om den, jag har framkallat den. Och jag vet att jag inte är ensam, alla drabbas vi av sorger och förluster i livet, vi får alla försöka hitta vårt sätt att bearbeta sorgen på.

Ja, den här blev min och Topelius livsprocess. Glädje och födsel, kärlek och bröllop, sorg och begravning. Utan att jag ens märkt det samsas alla dessa komponenter  i "Naturens Hemligheter" tillsammans med några sagor och det är det som jag kallar naturens hemlighet, att den talar om så mycket för oss. Men man får tolka bilderna som man vill, naturligtvis. Livet i tio naturbilder, med naturens hemligheter och nycker. Varsågoda att ta del. :)

Och hinner du inte till Nykarleby kommer en ny chans i Jakobstad under Spotlightkvällen, onsdagen den 22 augusti i Villa Rosenlunden, på Rosenlundsgatan 3A, Jakobstad (nära vattentornet).
Kl. 18-22. Välkommen!


Namnet på utställningen, Naturens hemligheter, kommer också från en saga som Topelius skrev som hette Naturens hemlighet.


Och till sist ett tack:

STÖRSTA tack till min älskade Kim, "Tillsammans är vi starkare" som en av bilderna heter.
Tack svärmor för all omsorg, Tack Fia för bollplank och stöd, Tack Maria för pepptalk och omtanke och Tack alla andra vänner och familj för att ni finns i mitt liv. Och i mitt hjärta. Tack.

Tack till Forsbergs tryckeri och deras hjälpsamma personal som fixar fast tiden är knapp! Stort tack till Svenska Kulturfonden, utan deras tro på mig hade inte detta projekt blivit av överhuvudtaget.
TACK!